"Tijdens mijn pensioen wilde ik zo snel mogelijk weer terug de reisbranche in."

Petra Marshall-Kamerbeek
Travix
petra4

Hoe is jouw carrière in de reisbranche verlopen?

“Na school kwam ik meteen in de reisbranche terecht, en die heb ik nooit meer verlaten. In 1985 ging ik bij reisbureau Hotelplan werken, waar ik er 9 jaar later achterkwam waar mijn hart écht ligt: het opleiden van medewerkers op IATA gebied. Dit is ook precies de specifieke kant die ik zo leuk vind aan het werken in de toeristenbranche. Je moet behoorlijk analytisch zijn om tariefconstructies te begrijpen en te herberekenen. Dit is voor mij altijd een leuke uitdaging geweest, en al helemaal om het goed uit te leggen aan nieuwe medewerkers. In 2000 ben ik voor Airtrade gaan werken, een bedrijf op het gebied van inkoop, verwerking en uitgifte van vliegtickets. Door fusies en overnames kreeg ik steeds weer nieuwe kansen. Ik groeide door tot Hoofd Opleidingen bij Travix, waar ik verantwoordelijk was voor het opleiden van de callcenter medewerkers. Ik leidde trainers op en deed coachingstrajecten. De verkoop van tickets is ingewikkelde materie met voortdurend veranderingen en uitzondering op uitzondering; elke vliegmaatschappij houdt er zijn eigen regels op na. De IATA tak van de reisbranche is heel dynamisch, ook al zit je achter de computer.”

Keek je in eerste instantie uit naar je pensioen?

“Nee, totaal niet. Het hing als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Ik heb mijn werkgever toen laten weten dat ik nog niet wilde stoppen. Ik kreeg een nieuw contract en mocht langer blijven, maar door de coronacrisis hield het in september 2021 helaas toch op. Er was gewoonweg geen budget meer. Ik heb even van de rust genoten. Toch miste ik het om te werken en ik was nog zo fit, het voelde gewoon niet goed. De onrust nam steeds meer toe. Een ex-collega verwoordde de situatie van ‘ineens niet meer werken’ treffend: ‘het verlies van identiteit’.”

Ben je toen opnieuw gaan solliciteren?

“Ja, maar dat ging in het begin niet makkelijk. De eerste gesprekken waren positief; degene tegenover me vertelde dat ze flink handen tekortkwamen en dat ik op het juiste moment aanklopte. Maar dan bleek later toch dat ze geen beleid hadden voor AOW-ers. Dat voelde een beetje als discriminatie. Op een gegeven moment kwam ik bij Teamflex in Zoetermeer terecht, een uitzendbureau dat is gespecialiseerd in transport. Zij discrimineerden helemaal niet op leeftijd. Ik mocht op gesprek komen bij Aviapartner, om als grondstewardess bij Rotterdam The Hague Airport aan de slag te gaan. In de middag zou ik het gesprek hebben, maar die ochtend belde mijn oud-werkgever: of ik terug wilde komen. Een dilemma. Toch voelde ik al snel dat Travix de beste match voor mij was: aan de ene kant was het loyaliteit, maar ik miste ook de gezelligheid met mijn collega’s en het teamgevoel. Teamflex had alle begrip voor mijn keuze, en gaf aan dat ik in de toekomst altijd welkom ben mocht ik weer zoekende zijn.”

Wat maakt het werk dat je nu doet zo leuk?

“Mijn oud-werkgever heeft me weer met open armen ontvangen. Ik werk nu op de backoffice en los problemen op, zoals tickets annuleren en verzetten. Nu zit ik zelf op de stoel van de medewerker die ik vroeger opleidde en heb ik een mentor om van te leren. Die ik overigens zelf ooit heb opgeleid. Hij was toen al ontzettend ervaren, ging als een razende door het trainingstraject heen. Veel mensen vragen me of het niet gek is, dat ik nu ‘aan de andere kant’ zit. Maar ik vind het juist wel lekker om een keer niet eindverantwoordelijk te zijn en geen meetings te hebben. Ik leer nog steeds veel van de reiswereld.”

Wat wil je andere gepensioneerden meegeven die erover nadenken weer in de reisbranche te gaan werken?

“Blijf het proberen, ook als je steeds maar nul op het request krijgt. Geef ook duidelijk aan dat je lekker bezig wilt zijn. En dat je niet de intentie hebt om ongewenst collega’s te vertellen hoe je bepaalde dingen zelf altijd deed. Daar zit namelijk een kleine angst bij werkgevers om herintreders aan te nemen: dat als je overgekwalificeerd bent, collega’s zich bedreigd gaan voelen. Ik vervang nu een collega die met zwangerschapsverlof is, maar ik hoop dat ik kan blijven als zij eenmaal weer terug is. En zo niet, dan ga ik gewoon weer ergens solliciteren. Via Teamflex bijvoorbeeld.”

Meer medewerkers aan het woord

fotojudithmuijen sengul

"Door mijn werk in de reisbranche wil ik mensen laten voelen dat ze leven."

Judith ,
JM Holidays

"Het leven als Reisbegeleider"

Vlog

Rianne & Irene,
Reisbegeleider - Stichting Het Buitenhof