"Door mijn werk in de reisbranche wil ik mensen laten voelen dat ze leven."

Judith woont samen met haar man Murat en twee kinderen Kaya en Noah al ruim 20 jaar in het prachtige Bodrum, Turkije. Wonen en werken in het buitenland is zeker niet hun grootste uitdaging. In 2012 krijgt Murat, terwijl hij aan de beademing ligt voor de auto-immuumziekte die bij hem geconstateerd is, te horen dat hij ook lymfeklierkanker heeft. “Je leert dansen om alle ellende heen”, zo vat de veerkrachtige Judith het positief samen. Ze zet nu haar jarenlange ervaring in de reisbranche in om haar droom waar te maken: “Ik wil het geluksgevoel teruggeven aan kankerpatiënten in remissie en ze de kans bieden om zorgeloos nieuwe herinneren te maken met lotgenoten of dierbaren”. “Voelen dat je leeft”, dat is wat Judith en Murat, die het gelukkig nog kan navertellen, met JM Holiday willen teruggeven aan de wereld. Juist omdat de toekomst voor mensen in remissie al onzeker genoeg is.

Judith
JM Holidays
fotojudithmuijen sengul

Hoe ziet jouw carrière in de reisbranche er in vogelvlucht uit?

Judith begon haar lange carrière in de reisbranche in 1999 toen ze twee seizoenen als animatie & receptie medewerker naar Italië vertrok. Dat beviel zo goed dat ze daarna doorgroeide in de functie van reisleidster voor Thomas Cook. Vijf jaar lang liet ze mensen de leukste plekken zien op verschillende bestemmingen waaronder Gran Canaria, Portugal, Brazilië en Bodrum. Via Sudtours kwam ze uiteindelijk bij de Sunweb Group terecht. “Ik ben Sunweb ontzettend dankbaar voor de mooie jaren en alles wat ik daar heb mogen leren”, zegt Judith. “Van mijn rol als destination manager Bodrum, groeide ik door tot area manager, head of Turkey & Bulgaria en head of destination services sun. In de laatste functie was ik verantwoordelijk voor meer dan 50 zonbestemmingen en een paar honderd reisleiders.” Judith en Murat kregen op het moment dat Judith werkzaam was als head of destination services sun, opnieuw slecht nieuws. Er was bij Murat opnieuw kanker geconstateerd. Dit keer in zijn schildklier. Judith combineerde deze rollercoaster in haar privéleven met de komst van twee kinderen en de verantwoordelijkheid voor meer dan een half miljoen vakantiegangers. “Je moet in het nu blijven leven en leert de controle op dat wat er morgen komen gaat volledig los te laten”.

Waarom heb je Sunweb verlaten?

Alsof het leven van Judith nog niet genoeg op zijn kop staat, klopt de wereldwijde Corona pandemie ook aan bij Sunweb. Net als veel andere bedrijven, moest ook de Sunweb Group gedwongen reorganiseren. “Mijn baan kwam te vervallen. Ik heb een deel mijn kennis en ervaring nog kunnen overdragen in de rol van corporate area manager en heb in oktober 2021 definitief afscheid genomen van Sunweb. Ik vertrok met een dubbel gevoel. Enerzijds moest ik na 15 jaar afscheid nemen van hetgeen wat zo vertrouwd was, aan de andere kant voelde de toekomst weer als een nieuwe uitdaging en een mogelijkheid om een grote droom te kunnen najagen. Nog steeds vind ik het spannend om solo verder te gaan, maar wat dat betreft ben ik ook een beetje Pipi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Waarom Bodrum?

Haar geliefde woonplaats Bodrum, van waar uit ze al die jaren plaatsonafhankelijk heeft gewerkt nog ver voordat hybride werken de norm was, wil Judith met anderen blijven delen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van de lokale bekende held ‘de visser van Halicarnassus’ die in het begin van de 20e eeuw het zaadje plantte dat het kleine visserdorp Bodrum tot een (deels nog onontdekte) toeristische trekpleister heeft getransformeerd. Deze schrijver en reiziger zei destijds al over Bodrum: Denk niet dat je op dezelfde manier weer zult vertrekken als toen je kwam. De mensen voor jou, dachten hetzelfde maar allemaal hebben ze een stukje van hun ziel in Bodrum achtergelaten…”. Het zonovergoten Bodrum is het jet-set plaatsje van Turkije. Een land met veel gezichten. De rijkdom aan cultuur, de geschiedenis, de energie, de mensen, de prachtige zondondergangen, pittoreske straatjes en wonderschone natuur dragen allemaal bij aan ‘the joy of life’, om maar met de woorden van Murat te spreken.

Waar werk je nu?

Met JM Holiday wil Judith deze ‘joy of life’ doorgeven aan mensen die het dubbel en dwars verdienen om even helemaal nergens aan te hoeven denken. Vanuit haar expertise in de reisbranche en kennis van Bodrum bieden zij en Murat, die ook lang in de toeristische sector heeft gewerkt als excursiebegeleider, agentschap manager en hotel inkoper, reizen aan voor mensen in remissie en hun naasten. “Wie bij ons een vakantie boekt kan ervoor kiezen volledig ontzorgt te worden op een groepsreis met lotgenoten, maar ook een vakantie met dierbare naasten waarbij we je meenemen naar de onontdekte pareltjes van Bodrum of alleen een onvergetelijke trip of excursie is mogelijk.” Zelfs een healing reis, waarbij je met je partner aan de slag gaat om na het doorlopen van een ernstige ziekte elkaar weer terug te vinden, regelt Judith persoonlijk voor haar gasten.  

Wat is er zo leuk aan werken in de reisbranche?

“Werken in de reisbranche is op diverse vlakken ontzettend leerzaam. Deze branche dwingt je om soms zekerheden en controle los te laten. Bij calamiteiten als bijvoorbeeld een aardbeving op een bestemming, moet je snel kunnen schakelen en je flexibel opstellen. De reisbranche heeft een dynamisch, avontuurlijk aspect, dat vind ik een uitdaging.” Ook als reisleider ben je eigenlijk een ondernemer 2.0. “Zodra er boekingen binnenkomen moet je beschikbaar en scherp zijn en in andere periodes moet je je financiële buffer weer aanspreken. Je leert echt om ‘go with the flow’ te worden. Soms weet je niet wat je volgende bestemming gaat zijn, of had je gehoopt op een andere bestemming. Een van mijn overtuigingen sinds ik in de reisbranche werk, is dat alles een reden heeft. De bestemmingen die ik in eerste instantie niet zo zag zitten, hebben soms de mooiste herinneringen opgeleverd”.

Wat zou je willen zeggen tegen andere ex-medewerkers in de reisbranche die overwegen terug te keren?

Wie zelf in de reisbranche heeft gewerkt, weet dat het avontuur blijft kriebelen. “De vrolijkheid en de dankbaarheid die je ontvangt wanneer je iemand een prachtige herinnering voor het leven kan geven, is onbetaalbaar. En onderschat ook niet de doorgroeimogelijkheden in deze branche. Door je kennis en ervaring in een functie als reisleider kun je, net als ik, uiteindelijk op een heel mooi carrière pad uitkomen en je dromen waarmaken. Vanuit je expertise van een bestemming, heb je ook meerwaarde als inkoper, bij het ontwikkelen van reisproducten of wanneer je als ZRA wilt beginnen.”

Meer medewerkers aan het woord

hi res 0007koenkruchten imageyes.com 4i1a0157

"De reiswereld is heel dynamisch waardoor je iedere dag blijft leren en ontwikkelen"

Video-interview

John ,
HR professional - Riksja Travel

hi res 0003koenkruchten imageyes.com  1 reiswerk aug 2022 studiosessie 068

"Mijn rol is het leukst omdat ik een duizendpoot kan zijn en overal bij word betrokken"

Video-interview

Bo Jane,
Marketeer - ANWB ReisopMaat