"Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden om een carrière lang uitgedaagd te blijven."

Amanda Peijters is na haar opleiding Toerisme aan het TIO College in Haarlem direct in de reisbranche gaan werken. Ze moet er niet aan denken de branche te verlaten. “Je werkt met het leukste product dat er is. Daarnaast zijn er meer dan genoeg doorgroeimogelijkheden om een carrière lang uitgedaagd te blijven.”

Amanda Peijters
Zelfstandig reisadviseur
amandafoto2

Hoe ziet jouw carrière pad in de reisbranche eruit?

“Na mijn stage bij Gran Dorado begon ik met mijn allereerste baan als reisadviseur bij D-Reizen. Ik was 20 toen ik werd gevraagd om reisbureau manager te worden in de Amsterdamse Poort. Ze vonden mij destijds nog wel wat jong voor een functie als manager, maar durfde de uitdaging toch aan. Het was voor mij een mooie kans om mezelf te bewijzen en ik heb het aanbod met beide handen aangegrepen”. Na een aantal jaar maakte Amanda de overstap naar Globe Reisburo waar ze maar liefst dertien jaar werkte. Tot het moment dat OAD Reizen, waar Globe Reisburo onderdeel van was, failliet ging.

Heb je toen overwogen om van branche te switchen?

“Geen moment”, zegt Amanda direct. “Ik had in de dertien jaar bij Globe Reisburo een vaste klantenkring opgebouwd. Toen duidelijk werd dat het reisbureau haar deuren moest sluiten, vroegen veel klanten of ik als zelfstandig reisagent door zou gaan. Binnen drie dagen had ik de knoop doorgehakt om als ZRA te beginnen. Eerst ben ik aangesloten geweest bij Personal Touch Travel, nu bij The Travel Club. Doordat verschillende collega’s mij voorgingen als ZRA, had ik hier al een redelijk goed beeld bij op het moment dat ik de beslissing nam”. Amanda vertelt dat sommige van haar vaste klanten al ruim 20 jaar bij haar boeken. “Het gaat soms zelfs van generatie op generatie. Ik adviseer en help inmiddels ook een aantal kinderen van vaste klanten en zelfs hun kleinkinderen. Persoonlijker wordt het niet!”.

Wat maakt de reisbranche de leukste branche om in te werken?

“Reizen in het mooiste product om mee te werken”, zegt Amanda enthousiast. “Je helpt mensen bij het organiseren van een ervaring voor het leven. Als zelfstandig reisagent kun je zelf bepalen wat je je klanten wel of niet adviseert. Dat spreekt mij erg aan. Op die manier hoef ik nooit iets te verkopen waar ik zelf niet achter sta”. De ene keert organiseert Amanda voor haar klanten een stedentrip naar Londen en de andere keer een maatwerk reis naar Costa Rica. “Tijdens hun reis sturen klanten mij soms foto’s van de prachtige dingen die ze op de bestemming tegenkomen. De ene dag krijg ik een berichtje uit Gran Canaria en de volgende dag een foto uit Canada of de VS. Op deze manier voelt het alsof ik altijd op reis ben. De dankbaarheid van de klant voor wat je hebt mogelijk gemaakt geeft heel veel voldoening. Daar doe je het voor!”.

Zijn er veel mogelijkheden om je om te scholen of door te groeien in de branche?

“Meer dan genoeg”. “Ik begon als reisadviseur en werd binnen korte tijd manager. Ik had kunnen doorgroeien naar een rol als regiomanager als ik die ambitie had gehad. Zeker binnen een groot reisbedrijf als TUI of De Jong Intra zijn er volop doorgroeimogelijkheden. Ik heb ervoor gekozen om als ZRA door te gaan, juist omdat ik het persoonlijke contact met klanten zo leuk vind. Ook dat is dus mogelijk.“

Naar welke functie zou je zelf nog willen doorgroeien in de toekomst?

“De komende twee tot drie jaar wil ik blijven doen wat ik nu doe. Daar geniet ik nog volop van. Daarna zou ik willen kijken naar mogelijkheden om weer in vaste dienst te gaan werken. Eigen baas zijn is een prachtige uitdaging, maar je bent wel altijd aan het werk. Op dit moment werk ik naast mijn functie als ZRA bij Europarcs als receptioniste. Door de Corona crisis werden er veel minder reizen geboekt naar het buitenland en hoewel ik af en toe nog wel wat reizen boekte voor klanten en ze hielp bij annuleringen, was het echt noodzakelijk om er iets bij te gaan doen. Het word nu weer een stuk drukker, maar ik vind het werk bij Europarcs zo leuk dat ik er graag mee wil doorgaan. Wellicht kan ik over een jaar of drie doorgroeien naar Park Manager bij Europarcs.”

Wat zou je willen zeggen tegen ex-medewerkers in de reisbranche die overwegen terug te keren?

“Doe vooral waar je blij van wordt en volg je hart. Geld is niet alles, het gaat erom dat je blij wordt van wat je doet. Dan kun je het werk ook beter volhouden en geeft het je uiteindelijk meer plezier.”

Meer medewerkers aan het woord

hi res 0005koenkruchten imageyes.com 4i1a7595

"We horen vaak van klanten dat ze op reis vrienden voor het leven gemaakt hebben. Dat geeft voldoening in mijn werk!"

Video-interview

Jip ,
Medewerker Klantcontact - Villavibes

03.labrysreizen

"Van begin tot het eind ben je met een reis bezig, We doen eigenlijk alles zelf als Project Manager."

Video-interview

Pien,
Project Manager - Labrys Reizen