mindfulnessstenenzee

Spanning op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen

De spanning op de arbeidsmarkt in het algemeen is in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. De toegenomen krapte is het resultaat van een aanhoudende groei van het aantal vacatures en een verdere daling van het aantal werklozen. Het aantal banen nam toe met 127 duizend naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

mindfulnessstenenzee

Specifiek voor de reisbranche zien we deze ontwikkeling ook terug. Stonden er aan het eind van het vierde kwartaal van 2021 nog 390 vacatures in de Reiswerk vacaturebank, aan het einde van het eerste kwartaal was dat aantal significant gestegen tot 507 beschikbare functies in de reiswereld. Verder is op basis van het marktonderzoek te zien dat er lichte een stijging is in werkgelegenheid in de middelgrote (10-49 medewerkers) tot grote reisbedrijven (meer dan 50 medewerkers). Ook is de werkgelegenheid licht gestegen bij medewerkers met een tijdelijk contract. De werkgelegenheid per medewerker met een vast contact is daarentegen in het eerste kwartaal van 2022 licht gedaald.
Het opheffen van veel reisbeperkingen in het eerste kwartaal van 2022 en de stijging in het aantal boekingen dat daaruit is voortgekomen, heeft een positieve invloed gehad op de vraag naar meer medewerkers. De verwachting voor het tweede kwartaal is dat de situatie rondom Schiphol mogelijk invloed zal hebben om de arbeidsmarktcijfers.

bron: CBS

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.